Home

Dakkapel schilderen

Een dakkapel schilderen is geen lastige klus, maar het kan een hoop tijd kosten. Wel moet u met een aantal zaken rekening houden, zodat u veilig werkt en de verf op een duurzame manier wordt aangebracht.

Hoe vaak uw dakkapel schilderen

Een dakkapel vangt normaliter meer wind en zon dan overige delen van uw huis. Hierdoor zal het dakkapel schilderen vaker plaats vinden. Bij een houten dakkapel zal dit één keer in de vier á vijf jaar zijn. Kunststof en aluminium dakkapellen zijn duurzamer en hoeven minder vaak geschilderd te worden.

Bescherming

 

 

Goed schilderwerk dient niet alleen om uw dakkapel er mooi uit te laten zien, maar is een belangrijke bescherming voor uw onderlaag. Een niet goed beschilderde dakkapel kan schade krijgen aan de onderlaag (hout, kunststof of aluminium). Zorg dus altijd dat uw dakkapel goed in de verf staat.

Veiligheid

De hoogste prioriteit bij het dakkapel schilderen is uw eigen veiligheid. U werkt op hoogte, er is valgevaar. Zorg ervoor dat u op een veilige manier het dak kunt betreden en zorg ervoor dat u niet kunt vallen. Gebruik indien nodig valbeveiliging. U kunt uw dak toegankelijk maken door een steiger te gebruiken, of uit het raam van uw dakkapel te klimmen. Zorg ervoor dat u niet struikelt of uitglijdt. Dit is het laatste wat u wilt indien u op hoogte werkt. Eventueel kunt u daklatten gebruiken om een loopvlak te maken.

Dakkapel schilderen, verfkeuze en voorbereiding

Indien u een veilige werkomgeving heeft gecreëerd kunt u aan de slag. Let op de keuze van uw verf. Bij twijfel kunt u altijd uw bouwmarkt of verfleverancier raadplegen. Het is belangrijk een goede, dekkende verf te gebruiken die voor buiten geschikt is, vaak wordt Alkydverf gebruikt. Ook is hoogglansverf vaak duurzamer dan zijdeglansverf, maar dit geeft natuurlijk wel een andere uitstraling.

Voor het verven is het belangrijk een eventueel bestaande verflaag weg te schuren. Vervolgens moet de ondergrond goed schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor een ontvetter (bijvoorbeeld ammoniak). Deze kunt u aanbrengen met een goede, stevige doek die niet pluist (bijvoorbeeld een microvezeldoek). Zorg ervoor dat het oppervlak stofvrij is voor het schilderen. Bij een kunststof of aluminium dakkapel dient u eerst een primer te gebruiken, zodat de verf goed kan hechten. Vervolgens brengt u een grondlaag verf aan, gevolgd door een dekkende tweede laag. Voor hout brengt u in principe ook een grondlaag aan en vervolgens een dekkende tweede laag. Let erop dat de eerste laag goed droog is, voor u een tweede laag aanbrengt.

Veel succes met uw dakkapel schilderen!

Dakkapel schoonmaken

Een dakkapel geeft u niet alleen meer leefruimte, het kan de waarde van uw huis ook nog eens flink verhogen. Natuurlijk moet u uw dakkapel dan wel goed onderhouden. Schoonmaken is hier een belangrijk onderdeel van.

Zelf uw dakkapel schoonmaken of laten doen

Een dakkapel schoonmaken verfrist niet alleen het uiterlijk van uw woning, het is ook belangrijk voor de levensduur van de dakkapel. Vaak is er sprake van mos of algengroei, vooral aan de noordkant, dit veroorzaakt een groene was en vreet uw dakkapel langzaam weg. Ook in de hoeken en kieren zit vaak erg veel vuil dat hier via de dakpannen belandt. Dit kan uiteindelijk tussen de naden gaan zitten en lekkage veroorzaken.

 

 

Natuurlijk is het mogelijk om uw dakkapel zelf schoon te maken. Er is geen speciaal gereedschap voor nodig. Toch kan het, vanwege de hoogte en de vaak slecht te bereiken plekken, raadzaam zijn om uw dakkapel schoon te laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Zij zijn gewend aan werken op hoogte en maken vaak gebruik van een hoogwerker of steiger, zodat er niet op het dak gelopen hoeft te worden. Via internet kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Schoonmaken kunststof dakkapel

Gebruik voor het schoonmaken van uw dakkapel een normale allesreiniger en verdun deze eventueel met water. Geconcentreerde reinigers kunnen de kitranden aantasten, dus let hier goed op. U kunt het beste beginnen met het afspoelen van de dakkapel met een tuinslang. Hiermee haalt u het meeste stof en vuil weg. Laat ook de randen rond de dakkapel goed schoonspoelen. Hierna kunt u met een zachte spons het overige vuil verwijderen. Eindig met een keer naspoelen, zodat er geen zeepresten achter blijven.

Schoonmaken houten dakkapel

Uiteraard vraagt een houten dakkapel om meer onderhoud dan een kunststof exemplaar. Hout moet geschuurd en geverfd worden en eventuele gaatjes moeten worden gedicht. Kijk bij het schoonmaken uit voor bijtende middelen, deze kunnen de verflaag aantasten. Erg vuile plekken kunnen eventueel met een doek en een scheutje azijn schoongemaakt worden.

Extra tips bij het dakkapel schoonmaken

Controleer ook de afvoerbuizen rond de dakkapel, deze kunnen verstopt raken door bladeren en takjes. Gebruik geen hoge druk reiniger bij het schoonmaken van de dakkapel, deze kan het materiaal beschadigen. Gebruik geen schuursponsen, ook niet voor hardnekkig vuil. Let ook op het afdichtingslood en de dakpannen rond de dakkapel. Als hier problemen mee zijn, dan kan dat lekkage veroorzaken. Als laatste wil ik u nog wijzen op uw eigen veiligheid als u uw dakkapel gaat schoonmaken.