Een dakkapel bouwen is niet echt een klusje voor de gemiddelde doe het zelver. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een belangrijke reden is de vergunning. Wanneer kunt u een dakkapel vergunningsvrij bouwen?
Een dakkapel vergunningsvrij bouwen
Het is bijna nooit toegestaan de voorgevel van een gebouw te veranderen zonder daar een vergunning voor aan te vragen. Dat wil dus zeggen dat u vrijwel nooit aan de voorgevel van uw huis een dakkapel vergunningsvrij kunt bouwen. Aan de achtergevel daarentegen, kunt u tot op zekere hoogte bouwen hoe en wat u wilt vergunningsvrij bouwen. Waar u altijd op moet letten zijn de welstandseisen.
Hebt u een uitbreiding van de zolder nodig als extra slaapkamer, of als werkplaats, of kantoor aan huis? Met een vergunningsvrije dakkapel creƫert u die extra ruimte, maar ook het licht en de lucht die de ruimte nodig heeft. Bouw de dakkapel aan de achterzijde of aan de schuine zijkanten van het dak, met het raam niet naar de straatkant, en u hebt in principe geen vergunning nodig.
Een dakkapel vergunningsvrij aan de voorkant van uw woning?
In bepaalde gevallen mag het weer wel, bijvoorbeeld wanneer dakkapellen zijn toegestaan in het bestemmingsplan van de gemeente. Dat bestemmingsplan is per gemeente verschillend,
dus u moet dit echt goed uitzoeken.
Ook wanneer het bestemmingsplan een dakkapel zonder vergunning toelaat is het geheel wel gebonden aan bepaalde regels en wetten. Bepaalde maten zoals de hoogte van het dakkapel, de afstand vanaf de dakrand of goot en vanaf de nok zijn vastgelegd in de regelgeving. Ook wanneer u geen bouwvergunning nodig heeft, die tegenwoordig overigens omgevingsvergunning heet, moet u zich nog steeds aan de regels houden.
Een dakkapel vergunningsvrij en toch een architect?
Daarom is het altijd een goed idee om een architect in de arm te nemen. Zelfs wanneer u zelf het geheel kunt ontwerpen, bouwen en afwerken, kent een architect als geen ander alle regels die in uw gemeente gelden, en hij is ook verplicht zich daarvan op de hoogte te houden.
U doet er dus goed aan eens naar de tarieven voor advies bij de plaatselijke architecten te informeren, een of twee goede architecten te vragen naar hun projecten, en met die informatie de beste uit te zoeken. Let op, de beste is niet altijd de duurste, maar is bijna nooit de goedkoopste.
Weet u zeker dat u een dakkapel volgens uw plannen mag bouwen zonder vergunning, houdt dan wel alle regelgeving rond veiligheid en gezondheid in de gaten. De architect kan u ook daarover vakkundige inlichtingen verstrekken. Zeker zo belangrijk voor u en uw gezin.